ALTINYAYLA TARİHİ
—ASUR İMPARATORLUĞU DÖNEMİNDE ALTINYAYLA
M.Ö.730 tarihinde Asurlular Doğu Tabal’ı ele geçirerek bu krallığın bağımsızlığına son verdiler. Bu tarihlerde güçlü bir (Mezopotamya’da) devlet olan Asurlular, daha önce olduğu gibi Hititlerin egemen oldukları bölgesel krallıkları bu dönemde tekrar ele geçirerek, bu bölgede hüküm sürmeye başlamışlardır.
—URARTULAR ZAMANINDA (M.Ö.804–743) ALTINYAYLA
Urartu kralları Malatya’dan Kayseri ve Sivas’a kadar olan sahaları ele geçirerek bölgedeki krallıkları haraca bağlamışlardır. Tüm bu bölgeler, M.Ö.807-804’ten M.Ö.743 yılına kadar, Urartuların egemenliği altında kalmıştır. Urartu krallığına ait bir Kitabede Sivas ve havalisinin M.Ö.804–743 yılları arasında bağlı bulunduğu Tabal krallığı ile birlikte Urartuların egemenliğine girmiştir.
—FRYGLER/MUŞKİLER ZAMANINDA (M.Ö.695–675) ALTINYAYLA
Frigler, Hitit ülkesine, özellikle Sivas’ın güney ve doğu bölgelerine saldırarak büyük gruplar halinde bu bölgelere yerleşerek güney Kapadokya’ya egemen olmuşlardır. Frig devleti, Büyük Hatti devletinin yıkılmasından sonra kurulmuştur.
—KİMMER/İSKİT/SAKA TÜRKLERİ ZAMANINDA (M.Ö.675-6l2) ALTINYAYLA
Asurluların yıkılmasıyla beraber Kafkaslardan gelen yeni göçler nedeniyle Anadolu yarımadası Kafkaslardan gelen Kimmer-İskit Türklerinin işgaline uğramıştır.
—DOĞU ROMA İMP. ZAMANINDA (M.S.395–705)ALTINYAYLA
Sivas ve havalisi dolayısıyla Altınyayla İlçesi, Roma imparatorluğunun M.S.395 yılında ikiye ayrılmasından sonra, Bizans imparatorluğunun hâkimiyetine girmiştir. M.S.395 yılında M.S.658 yılına kadar Bizans İmparatorluğunun hâkimiyetinde yerini almıştır.
—MÜSLÜMAN (ARAP)LAR ZAMANINDA ALTINYAYLA
M.S.705-715 yılları arasında Erzurum’dan Sivas’a Malatya’dan Kayseri’ye kadar olan tüm bölgeler müslümanların eline geçmiştir. Mesleme Bin Abdul Melik Bin Mervan M.S 705 yılında el-cizre sınırlarından kalkarak Sivas ve havalesini ele geçirmiştir. Bizans İmparatorluğu Kostantin, Miladi 745 yılında 20000 askerle müslümanların elinde bulunan Sivas ve havalesini ele geçirdi. Daha sonra 745 de tekrar Bizansın eline geçti.
—BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ ZAMANINDA ALTINYAYLA
M.S. 1058–80 Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan M.S 1064 yılında kafkaslardaki seferine devam ediyordu. Emir Afşin Bey 1057 de Malatya yı ve daha sonra batıya ilerleyerek Kayseri’ ye kadar olan tüm şehirleri ele geçirdi.
—DANİŞMENTLİLER DEVLETİ ZAMANINDA ALTINYAYLA
(M.S.1075 – 1165) Sivas ve havalisi Kutalmışoğulları ve Emir Afşin’ in fetihleri ile 1058/1059 yıllarında Büyük Selçuklu topraklarına katılarak 1075 yılına kadar bu devletin egemenliği altında kaldıktan sonra 1080 yılında Danişment Gazi’nin kurmuş olduğu Danişmend liler devletinin egemenliğine girmiştir.
—ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ ZAMANINDA ALTINYAYLA
(M.S. 1165 – 1318) Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan 1178 Danişmend liler Devletine son vermiştir. Moğolların Anadolu’ ya baskınlar yapmaları ve katliamlar sonucu buraları teslim aldılar, Moğol saldırılarına karşı koymak için, Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Key Hüsrev Moğol ordusu ile Zara yakınlarında Kösedağı savaşları yaptı.
—ERTANA DEVLETİ ZAMANINDA ALTINYAYLA
(M.S. 1328- 1381) Timurtaş paşanın kayın biraderi Eretna Bey 1328 de İlhanlıların işgaline dek bu toprakları tek başına yönetti. 1328 yılından itibaren Eretna Bey’in kurmuş olduğu bu devletin hâkimiyeti altına girmiştir.
Emir Eretna Beyin 1352 yılında ölmesiyle birlikte Eretna ülkesinde kardeşler arasındaki taht mücadelesi devlet oteritesinin zayıflaması ve karışıklıklar 1378 yılında Kadı Burhaneddin’ in Devlet yönetiminde söz sahibi olmasına kadar devam etti. 1378 yılında Kadı Burhaneddin hükümranlığını ilan ederek bağımsız bir devlet kurdu. Böylece Eretna Devleti’ de tarihe karışmış oldu.
—KADI BURHANEDDİN DEVLETİ ZAMANINDA ALTINYAYLA
(1381 – 1389 Kadı Burhaneddin bağımsızlığını ilan ederken devletin başkenti Sivas ve havalisi dâhil tüm bu bölgeler siyasi olarak Memlüklere tabi durumdaydı. Her zaman Memlükler’ le iyi geçinmeye çalışan Kadı Burhaneddin Anadolu’daki hâkimiyetini güçlendiriken 1394 yılında Timur büyük bir ordu ile Anadolu’ya yürümüş Timur’a itat et emrini redden Kadı Burhaneddin Timur’a karışı savaşmak için karar aldı ve Osmanlı Padişahı I. Beyazid’ e, Memlük Sultanı Berkuk’a aralarında ittifak yapmaları gerektiği konusunda teklifler götürdü. 1394 yılının Ağustos’unda Timur’un Sivas’a doğru hareket ettiğini ve başta Malatya, Darende ve Divriği gibi bölgelerin Vali ve yöneticilerinin telaşa kapılarak kaçtıklarını bu bölgelerde bulunan göçebe Türkmen ve Moğolların’ da daha güvenli yerlere göçetemeye başladıklarını öğrenen Kadı Burhaneddin savaş hazırlıklarına başladı. Timur’un Sivas üzerine yürümüş olduğunu haber alan ve Kadı Burhaneddine bağlı bulunan Karamanoğlu sözde yardım etmek için, Kırşehir’den başlayarak Kayseri, Develi’ye kadar her yeri yağmalamaya başlamıştır.
—OSMANLI DEVLETİ ZAMANINDA ALTINYAYLA
(M.S.1398–1923) Kadı Burhaneddin’ in ülkesi üzerinde seferini devam ettirmek isteyen, Yıldırım Beyazıt, Amasya bölgesinde iken Sivas Hükümdarı Kadı Burhaneddin ile Akkoyunlu Hükümdarı Kara yülük Osman Beyin arası açılmış, bunun üzerine Kara Yülük Osman Bey, kendisini, Kadı Burhaneddin’ den koruması için, Timur’a elçi göndermiştir.
Sivas İlinin Çok Güzel İlçelerinden Biridir.